info@stansaunabouw.nl

Blog.

Verkouden en in de sauna, slim of niet? 

Is naar de sauna gaan terwijl je verkouden bent een goed idee? We zullen maar direct met de deur in huis vallen, het is zeker een goed idee! Door de combinatie van de hoge temperaturen en de lagere luchtvochtigheid zorgt dit ervoor dat je spieren gaan ontspannen en je lichaam zich gaat zuiveren. 

In deze blogpost gaan we hier nog wat dieper op in, dus lees zeker verder!

Kun je naar de sauna als je verkouden bent? 

Als je verkouden bent, is een bezoekje aan de sauna helemaal geen slecht idee. Het is wel aan te raden om naar een privé sauna te gaan, zodat je geen andere mensen besmet met je verkoudheid.

Wanneer je verkouden bent en je gaat naar de sauna, komt je lichaam door de hoge temperaturen in een soort koorts stand. Koorts wordt als het ware nagebootst, hierdoor moet je lichaam extra hard werken om de verkoudheid weg te laten gaan.

Infecties en virussen kunnen hier niet tegen, en zo kun je zelfs je verkoudheid verkorten en er eerder vanaf zijn. Verkouden naar de sauna gaan is dus juist goed! 

Voordelen 

De sauna biedt veel voordelen voor je gezondheid. De hitte en de vochtigheid van de sauna kunnen helpen bij het openen van verstopte luchtwegen, het verlichten van de sinusdruk en het verminderen van congestie. 

Bovendien kan de warmte van de sauna helpen om spieren te ontspannen en stress te verminderen, waardoor het immuunsysteem kan versterken en het genezingsproces kan bevorderen. 

Daarnaast geloven sommigen dat het zweten dat voorkomt als je in de sauna zit, kan helpen bij het afvoeren van giftige stoffen uit het lichaam, waardoor het herstelproces wordt versneld. 

Dit kan vooral fijn zijn voor mensen die dus last hebben van verkoudheid, omdat het lichaam hard werkt om de vervelende stoffen die verkoudheid veroorzaken weg te krijgen. 

Risico’s 

Natuurlijk heeft ieder voordeel zo zijn nadeel, zo zijn er dus ook een aantal risico’s verbonden aan het bezoeken van de sauna tijdens het hebben van een verkoudheid. 

Een van de grootste risico’s is de mogelijkheid om anderen te besmetten. Als je verkouden bent ben je waarschijnlijk besmettelijk en door dan een afgesloten ruimte met iemand anders te delen kan ervoor zorgen dat de verkoudheid wordt verspreid. 

Bovendien kan de hitte en de vochtigheid van de sauna sommige symptomen van verkoudheid verergeren, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Als je je al niet lekker voelt, kan de intense hitte van de sauna je nog veel zieker laten voelen en je herstel vertragen in plaats van versnellen.

Het juiste antwoord 

Dus, wat is nou eigenlijk het antwoord op de vraag of het slim is of niet om met een verkoudheid naar de sauna te gaan? 

Het hangt natuurlijk af van verschillende factoren, waaronder hoe ziek je je voelt, de ernst van je verkoudheid en of je denkt dat je anderen zou kunnen besmetten.

Als je slechts milde verkoudheidsklachten hebt en je je redelijk goed voelt, kan je een korte sessie in de sauna misschien ervoor zorgen dat je je een stukje beter voelt. Zorg er wel voor dat je je neus goed snuit voordat je de sauna binnenkomt en vermijd direct contact met anderen om het risico op besmetting te voorkomen.

Aan de andere kant, als je je echt super slecht en ellendig voelt of als je denkt dat je sowieso anderen gaat besmetten, is het waarschijnlijk het beste als je lekker thuis blijft en rust neemt. Je kunt altijd nog een keer naar de sauna gaan als je je beter voelt en minder besmettelijk bent. 

Kun je met koorts naar de sauna? 

Het bezoeken van de sauna terwijl je koorts hebt, is over het algemeen geen slim idee. Koorts is een teken dat je lichaam tegen een infectie vecht, en het verhogen van je lichaamstemperatuur door in een sauna te gaan zitten kan dit proces verergeren en ook je symptomen een stuk erger maken. 

Ergere symptomen

Wanneer je koorts hebt, is je lichaam al bezig met het verhogen van je lichaamstemperatuur om de verkoudheid of andere ziekte tegen te gaan. Door dan naar de sauna te gaan en je lichaam nog meer op te warmen, kan je koorts verder verhogen, wat weer kan leiden tot uitdroging, duizeligheid en zelfs flauwvallen. 


Besmetting 

Bovendien loop je, net zoals bij verkoudheid, het risico om anderen te besmetten als je koorts hebt, omdat je koorts vaak een teken is van een besmettelijke ziekte. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwarkt immuunsysteem, ouderen of jonge kinderen. 

Dus, als je koorts hebt is het het beste om lekker thuis te blijven, rust te nemen en veel water te drinken om zo gehydrateerd te blijven. Je kunt ook altijd een arts benaderen als je koorts hebt, vooral als het in combinatie is met symptomen als kortademigheid, ernstige hoofdpijn of pijn op de borst. 

Zodra je koorts is afgenomen en je je beter voelt, kun je overwegen om naar de sauna te gaan, maar onthoud dat je altijd naar je lichaam moet luisteren en geen onnodige risico’s moet nemen. Dus, sauna of niet? 

Kortom, is het verstandig om naar de sauna te gaan als je verkouden bent? Over het algemeen, Ja! Het kan zelfs gunstig zijn voor je herstel. 

Echter, er zijn risico’s verbonden aan het bezoeken van de sauna als je verkouden bent, zoals besmetten van anderen en het verergeren van de klachten. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Wat betreft koorts, is het over het algemeen geen goed idee om de sauna te bezoeken. Als je koorts hebt vecht je lichaam tegen een infectie, en het verhogen van je lichaamstemperatuur door de sauna kan ervoor zorgen dat dit proces verergerd wordt en je klachten nog veel vervelender worden. Blijf dus thuis, rust uit en raadpleeg een arts indien nodig.

In beide gevallen is het belangrijk om voorzichtig te zijn en naar je eigen gezondheid en die van anderen te handelen. Luister naar je lichaam, neem geen onnodige risico’s. Met de juiste aanpak kan de sauna een mooi onderdeel zijn van je herstel wanneer je verkouden bent, maar wees verstandig en gebruik gezond verstand. 

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken