info@stansaunabouw.nl

Blog.

Heeft een infrarood sauna nadelen? Complete uitleg

Een infrarood sauna zijn cabines met infraroodstralers. Deze stralen geven infrarood warmte af die jouw lichaam direct opneemt. Het effect hiervan is vergelijkbaar met wanneer je in de zon zit, je wordt sneller warm terwijl de kamertemperatuur minder snel stijgt. 

Hoewel de voordelen vaak worden geprezen, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen te overwegen. In deze blog bespreken we zowel de voordelen als de nadelen van een infrarood sauna, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. 

Wat is een infrarood sauna?

Een infrarood sauna gebruikt infraroodstraling om je lichaam direct op te warmen. In tegenstelling tot traditionele sauna’s, die de lucht om je heen verwarmen, dringt infraroodstraling direct door in je huid en weefsels. Dit kan zorgen voor een dieper en effectiever verwarming met een lagere omgevingstemperatuur. 

Voordelen van een infrarood sauna

Voordat we het gaan hebben over de nadelen, bespreken we eerst even wat de mooie voordelen zijn van een infrarood sauna. 

  1. Diepe spier ontspanning en pijnverlichting

Infraroodstraling kan diep doordringen in de spieren en gewrichten, wat helpt bij het verlichten van spierspanning, gewrichtspijn en andere chronische pijnklachten zoals artritis en fibromyalgie. 

  1. Verbeterde bloedcirculatie 

De warmte van de infraroodstraling bevordert de bloedcirculatie, wat helpt bij sneller genezen van verwondingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

  1. Ontspannend

Je kunt de infraroodsauna vergelijken met de zon die ervoor zorgt dat je lichaam opwarmt. Na een aantal minuten zal je flink gaan zweten, want je lichaam gooit alle afvalstoffen en gifstoffen weg. Je spieren raken hierdoor meer ontspannen.

  1. Verbeterde huid

Regelmatig gebruik maken van een infrarood sauna kan ervoor zorgen dat je een gezondere huid krijgt, door het stimuleren van de bloedtoevoer naar de huid en het bevorderen van celvernieuwing.

  1. Stressvermindering

De warmte en de rustige omgeving van de infrarood sauna kunnen ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Dit kan er ook voor zorgen dat je beter slaapt, je slaapkwaliteit neemt dus toe. 

Nadelen en risico’s van een infrarood sauna 

Hoewel een infrarood sauna dus super veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen en risico’s waar je goed rekening mee moet houden, hieronder hebben we er een aantal opgesomd.

Uitdroging

Een van de grootste risico’s van het gebruiken van een infrarood sauna is uitdroging. Wij raden aan om voor, na en tijdens een sauna sessie genoeg water te drinken. Dit omdat je zo het verlies van vocht en mineralen kan opvangen. Het is belangrijk dat je water drinkt, vermijdt dus alcohol of suikerrijke dranken. Deze zorgen er namelijk voor dat de kans op dehydratie groter wordt.

Huidproblemen

In zeldzame gevallen kan de blootstelling aan infraroodstraling huidirritaties veroorzaken, denk hierbij aan roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Mensen met een gevoelige huid moeten dus extra voorzichtig zijn. 

Overhitting

Een gevolg van het gebruik van een infrarood sauna kan zijn oververhitting. Je lichaam zal je hiervoor waarschuwen. Dit zal resulteren in je zwak voelen, spierkramp krijgen, vermoeid of duizelig worden. Als je dit voelt, stap dan uit de sauna om verkoeling op te zoeken. 

Kosten

Hoewel het heerlijk is om een ontspannende saunasessie te ervaren, kan het enorm prijzig zijn. Daarnaast kunnen de operationele kosten, zoals elektriciteitsverbruik, oplopen afhankelijk van het gebruik. 

Onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing

Ondanks dat er veel anekdotische bewijzen en voorlopige studies zijn die voordelen van infrarood sauna’s ondersteunen. Er is nog steeds weinig bekend over een uitgebreid grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat deze voordelen definitief bevestigt. 

Infrarood sauna en medicatie

Het kan zijn dat bepaalde medicatie effect kan hebben op een verhoogde bloeddoorstroming en zweetproductie als je gebruik maakt van een infrarood sauna. Daarom raden wij het altijd aan om te overleggen met je arts over het gebruik van een infrarood sauna als je medicatie neemt. 

Infrarood sauna en hartpatiënten 

Bij een infrarood sauna moet je lichaam zich bij een hoge temperatuur gaan afkoelen. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedsomloop en hartslag worden gestimuleerd. Daardoor doe je in feite een soort van workout, terwijl je gewoon stil zit. 

Sauna’s zijn natuurlijk gewoon veilig en soms zelfs goed voor de meeste mensen met hart- en vaatziekten, zijn er sommige aandoeningen waarbij het aan te raden is om een sauna gebruik te vermijden. 

Wanneer moet ik niet naar de sauna gaan?

Een infrarood sauna biedt veel voordelen voor ontspanning en welzijn, maar er zijn ook een aantal situaties waarin het beter is om een sauna sessie over te slaan. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je rekening houdt met je eigen gezondheid en eventuele medische aandoeningen voordat je de sauna in gaat. 

Hoge bloeddruk

Het is verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruiken van een infrarood sauna als je een hoge bloeddruk hebt. De warmte in de sauna kan er namelijk voor zorgen dat je bloeddruk stijgt, wat niet wenselijk is, als je een lekkere ontspanning wilt. 

Koorts

Als je koorts hebt, is het belangrijk dat je niet naar de sauna gaat. Je lichaamstemperatuur kan verhogen door de hitte van de sauna, wat niet gunstig is als je je al koortsig voelt. Het is verstandig om te wachten tot je herstelt voordat je weer naar de sauna gaat. 

Huidaandoeningen

Als je een bepaalde huidaandoening hebt, zoals eczeem of psoriasis, is het ook handig om voorzichtig te zijn met het gebruiken van een infrarood sauna. De hitte kan namelijk de symptomen van de aandoening verergeren en ongemak veroorzaken. 

Zwanger

Ook als je zwanger bent, is het niet handig om gebruik te maken van een infrarood sauna. De hitte die de sauna afgeeft kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Je kunt beter wachten tot na de zwangerschap tot je weer naar de sauna gaat. 

Veiligheidstips voor het gebruik van een infrarood sauna

Om de nadelen en risico’s wat te minimaliseren, volgen hier enkele veiligheidstips voor het gebruik van een infrarood sauna:

  1. Hydratatie 

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor, tijdens en na je saunasessie. Drink voldoende water om het vochtverlies door zweten te compenseren. 

  1. Tijdsduur

Beperk je sauna sessies tot 20-30 minuten om oververhitting en uitdroging te voorkomen. Begin met kortere sessies als je nieuw bent met infrarood sauna’s en verhoog de duur geleidelijk. 

  1. Temperatuurregeling

Zorg ervoor dat de temperatuur van de sauna op een comfortabel niveau blijft. Voor de meeste mensen is dit tussen de 45-60 graden celcius. Luister naar je lichaam en verlaag de temperatuur indien nodig.  

  1. Een arts raadplegen

Als je gezondheidsproblemen ervaart of medicijnen gebruikt, raadpleeg dan je arts voordat je een infrarood sauna gebruikt. Dit is vooral belangrijk voor mensen met hartproblemen, hoge of lage bloeddruk en vrouwen die zwanger zijn. 

  1. Koeling na de sessie

Neem de tijd om lekker af te koelen na je sauna sessie. Dit kan helpen om je lichaamstemperatuur weer op een normaal niveau te brengen en je algehele comfort te verhogen. 

Een infrarood sauna biedt vele voordelen, waaronder spierontspanning, pijnverlichting, verbeterde bloedcirculatie, huidverbetering en stressvermindering. Echter, zoals bij elke therapie of wellnesspraktijk, zijn er ook nadelen en risico’s waar rekening mee moet worden gehouden. 

Uitdroging, oververhitting, huidproblemen, kosten en het gebrek aan uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing zijn allemaal belangrijke overwegingen die je moet bekijken. 

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals goed gehydrateerd blijven, de tijdsduur en temperatuur van je sessies te controleren, en medisch advies te vragen indien nodig, kun je de voordelen van een infrarood sauna maximaliseren en de nadelen minimaliseren. Zo kun je ultiem genieten van een veilige en ontspannende wellness ervaring. 

Interesse in een sauna op maat? Neem dan contact met ons op!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken