info@stansaunabouw.nl

Blog.

Hoelang in de sauna? Alles wat je moet weten 

De sauna is iets waar veel mensen van houden, een lekkere ontspanning na een intensieve dag of gewoon om even lekker tot rust te komen. Of je nu de sauna vaak bezoekt of er nog nooit een stap hebt binnen gezet, de vraag ‘’Hoelang mag ik eigenlijk in de sauna blijven?’’ is een veelvoorkomende. 

In deze blogpost geven wij hier uitgebreid antwoord op. We verdiepen ons in dit onderwerp, vertellen wat over de voordelen en risico’s van langdurig saunagebruik en we geven nog een aantal tips voor de perfecte sauna-ervaring, dus lees gauw verder! 

De gezondheidsvoordelen van de sauna

Voordat we kijken naar hoe lang je in de sauna mag blijven, hebben we het eerst over een aantal gezondheidsvoordelen die de sauna met zich meebrengt. 

Het is natuurlijk ontzettend ontspannend, maar de hitte van de sauna opent de poriën in je huid, waardoor alle gifstoffen worden afgevoerd en je huid wordt gereinigd. 

Ook zorgt de warmte voor een bevordering van de bloedsomloop, wat weer kan helpen bij het verminderen van spierpijn en het verlichten van stijve gewrichten. 

Daarnaast kan je immuunsysteem versterken en stress verminderen als je regelmatig naar de sauna gaat. Kortom, de sauna is een geweldige manier om te ontspannen na een lange dag op het werk of een intensieve sporttraining. 

Hoelang in de sauna? 

Maar, hoe lang mag je dan in de sauna blijven? Advies van gezondheidsdeskunidgen is om 15 tot 20 minuten optimaal is voor de meeste mensen. Tijdens dit saunabezoek krijgt het lichaam de kans om te genieten van de voordelen van de sauna zonder oververhit te raken of je niet lekker te voelen. 

Luisteren naar je lichaam 

Het is ontzettend belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je lichaam signalen geeft dat je je niet goed voelt, zoals: duizeligheid, licht worden in het hoofd of ongemakkelijkheid voelen, dan is het tijd om de sauna te verlaten en af te koelen.

Oververhitting 

Oververhitting kan leiden tot uitdroging, flauwvallen en in extreme gevallen zelfs hittestress, dus pas goed op op de tekenen van oververhitting en neem, als dit nodig is, genoeg pauzes. 

Tips voor perfecte sauna beleving 

Om ervoor te zorgen dat je saunabezoek zo ontspannend en veilig mogelijk is, hebben we hier enkele tips voor je:

Tip 1) Hydratatie 

Hydrateer jezelf: drink voldoende water voor en na je saunabezoek om uitdroging te voorkomen

Tip 2) Neem pauzes

Als je je ongemakkelijk, duizelig of slecht begint te voelen, verlaat dan de sauna en koel af.

Tip 3) Luister naar je lichaam

Overdrijf niet en forceer jezelf niet om langer in de sauna te blijven als jij je niet meer comfortabel voelt.

Tip 4) Vermijd alcohol

Als je een saunabezoek gaat doen is het niet verstandig om van tevoren alcohol te drinken, en ook niet tijdens het bezoek, omdat dit uitdroging kan verergeren.

Tip 5) Koel af

Na je saunabezoek, neem een verfrissende douche of stap in een lekker koud bad om je lichaamstemperatuur te verlagen

Rekening houden met je gezondheid 

De meeste mensen kunnen zonder problemen 15 tot 20 minuten in de sauna blijven zitten, maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, hartproblemen of een snelle neiging tot flauwvallen, moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van de sauna. Ook geldt dit voor vrouwen die zwanger zijn, jonge kinderen en ouderen. 

Als je twijfelt over hoe lang je in reguliere of sauna op maat kan blijven, kun je altijd een arts benaderen. Zij kunnen advies geven op basis van jouw gezondheidstoestand en eventuele risicofactoren. 

6 Stappen voor de perfecte saunaronde 

Of je nu een ervaren sauna bezoeker bent of nog maar net begint aan saunabezoeken. Het volgen van deze 6 eenvoudige stappen zal ervoor zorgen dat je de perfecte sauna beleving hebt. 

Stap 1: Hygiëne 

Start je saunaronde met een lauwwarme douche. Dit heeft verschillende voordelen; je stapt namelijk lekker schoon de sauna in en je laat je huid wennen aan de warme temperaturen. Vergeet je niet goed af te drogen na het douchen, ook dat helpt om je huid makkelijker te laten zweten tijdens de saunaronde. 

Stap 2: Opwarmen

Het is erg belangrijk om geleidelijk op te warmen. Neem daarom na je warme douche een voetenbad, zo kan je lichaam zich alvast voorbereiden op de warmte van de sauna. Blijf ongeveer 5 tot 10 minuten met je voeten in het voetenbad zitten. 

Stap 3: Genieten van zweten

Zorg er dus voor dat je goed bent opgewarmd voordat je de sauna in gaat. Kies een sauna-temperatuur waar jij je comfortabel bij voelt. Houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor optimaal resultaat. Korter mag natuurlijk ook, dat doet ook al wonderen. 

Stap 4: Afkoelen

Nadat je in de sauna bent geweest is het tijd om lekker af te koelen. Dit is super belangrijk, anders loop je risico op hoofdpijn en heeft het saunabezoek minder effect op je bloedsomloop. Neem lekker rustig de tijd om af te koelen, en bouw dit geleidelijk op. Je kunt beginnen bij je handen en voeten en zo bouw je het op tot je hele lichaam is afgekoeld. 

Stap 5: Nogmaals opwarmen

Na het afkoelen moet je lichaam natuurlijk weer opgewarmd worden om op een normale lichaamstemperatuur te komen. Net zoals het opwarmen vóórdat je de sauna ingaat, doe je dit ook weer lekker met een warm voetenbad. Je kunt natuurlijk ook een duik nemen in een verwarmd zwembad. 

Stap 6: Uitrusten

Als laatste kun je heerlijk uitrusten in een fijne omgeving. Of het nou een rustige lounge is, een gezellig restaurant, neem hier lekker de tijd voor. Het opwarmen en afkoelen kost je lichaam namelijk veel energie. Daarom is het belangrijk om goed te drinken en voldoende te eten. Laat jezelf weer helemaal op, heb je dan zin in nog een ronde? Geniet er lekker van!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken