info@stansaunabouw.nl

Blog.

Hoe warm is een sauna? Complete uitleg

Hoe heet is het nou echt in de sauna, en wat is de perfecte temperatuur hiervoor? Als jij bijvoorbeeld een sauna thuis hebt is het natuurlijk wel handig om te weten wat de ideale temperatuur is. In deze blogpost kijken we naar de temperatuur van sauna’s en alles wat je hierover moet weten. 

De ideale temperatuur

Het hangt af van het type sauna waar je heen gaat. De traditionele Finse sauna’s kunnen temperaturen hebben van 70 tot wel 100 graden celcius. 

Maar naast de traditionele sauna’s heb je ook infraroodsauna’s, die wat lagere temperaturen hebben. Meestal tussen de 45 en de 60 graden celcius. 

Deze sauna’s gebruiken infrarood licht om warmte rechtstreeks aan je lichaam af te geven, dit zorgt voor een ontspannende warmte. 

Finse sauna

In de traditionele Finse sauna’s wordt de temperatuur doorgaans ingesteld tussen de 70 en de 100 graden celcius. Dit kan natuurlijk behoorlijk heet aanvoelen, vooral voor nieuwkomers of mensen met een lagere tolerantie voor warmte.

Voor veel sauna liefhebbers is het de perfecte hitte die een sauna-ervaring optimaal maakt, waarbij zij heerlijk ontspannen.

Infrarood sauna 

Als de temperaturen van de Finse sauna je wat te heet zijn, kun je ook de infrarood sauna uit proberen. Deze sauna’s werken op lagere temperaturen, meestal tussen de 45 en 60 graden celcius. 

Ze bieden nog steeds lekkere warmte. Het is een wat zachtere benadering van de hitte, maar net zo effectief als het gaat om ontspanning en hitte. 

Omgevingsfactoren

Naast de interne temperatuurregeling van de sauna zelf, zijn er ook verschillende externe omgevingsfactoren met een belangrijke invloed op de gehele sauna-ervaring. Bijvoorbeeld, de locatie van de sauna, of het nu binnen of buiten is, kan een verschil maken in hoe de warmte wordt ervaren.

Een buitensauna kan bijvoorbeeld meer gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen als gevolg van weersveranderingen, zoals wind, regen of zonlicht. 

Isolatie en ventilatie

De isolatie en ventilatie van de sauna kan ook een rol spelen in hoe goed de warmte wordt vastgehouden en verdeeld binnen de ruimte. Een goed geïsoleerde sauna met voldoende ventilatie zal waarschijnlijk een consistente en comfortabele temperatuur hebben, terwijl een slecht geïsoleerde sauna hier meer moeite mee heeft. 

Tijd van de dag

Ook de tijd van de dag kan een factor zijn in hoe warm de sauna aanvoelt. Over het algemeen kan de sauna ‘s avonds of ‘s nachts warmer aanvoelen omdat de omgevingstemperatuur dan vaak natuurlijk lager is dan overdag. Dit kan zorgen voor een veel intensere en fijnere sauna-ervaring voor sommige mensen. 

Waarom is de hitte zo belangrijk?

Waarom zou je naar de sauna gaan en jezelf in zo’n intense hitte begeven? Nou, daar zit een slim trucje achter. 

Wanneer je jezelf laat zweten in de sauna, helpt dat je lichaam om gifstoffen of onzuiverheden te verwijderen. Het zweet dat je afscheid, opent je poriën en spoelt alle nare stoffen weg, waardoor je huid fris en gezond blijft. 

Ook verbetert de hitte je bloedsomloop, waardoor je veel energie hebt en je je jong blijft voelen. 

Balans 

Voordat je die warme sauna in stapt, is het belangrijk om het te hebben over de balans tussen de hitte en koelte. Niet iedereen kan de hitte even goed verdragen, en dat is helemaal prima natuurlijk. 

Luister gewoon naar je lichaam en stap uit de sauna als het te veel wordt. Begin met korte sessies van 10 tot 15 minuten en bouw het langzaam op naarmate je meer gewend raakt aan de warmte. En vergeet niet om altijd goed gehydrateerd te blijven. 

Na alle hitte is het tijd om af te koelen en je lichaam wat rust te geven en te laten herstellen. Een verfrissende duik in een koud bad of een snelle douche met koud water helpt om je af te koelen en je weer fris te voelen. 

Beginnende bezoeker

Wanneer je voor het eerst naar een sauna gaat kun je het beste beginnen met wat lagere temperaturen. Temperaturen rond de 70 graden celcius zijn ideaal voor een beginnende sauna bezoeker. 

Je lichaam heeft als het ware een eigen ingebouwde thermostaat die je lichaamstemperatuur reguleert. Ondanks dat je in de sauna zit, zal je lichaamstemperatuur rond de 38 graden blijven. Aangezien je lichaam de warmte kwijt wilt, ga je zweten. 

Langzaamaan kan je proberen om voor wat warmere temperaturen te gaan totdat jij jouw perfecte temperatuur hebt gevonden. De ene persoon vindt het fijn om in een sauna van 60 graden te zitten en de ander wilt het wat warmer, bijvoorbeeld 100 graden. 

Persoonlijke voorkeur en comfort

Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur en comfort als het gaat om de ideale sauna-ervaring. 

Sommige mensen genieten van de intense hitte van een traditionele sauna, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere warmte van een infraroodsauna. Sommigen kunnen houden van een droge sauna omgeving, en anderen geven de voorkeur aan een vochtig stoombad. 

Hygiëne en veiligheid 

Als laatste is het essentieel om te benadrukken dat hygiene en veiligheid altijd prioriteit moeten hebben in de sauna. Zorg ervoor dat de sauna schoon en goed onderhouden is, met regelmatige reiniging van de banken, vloeren en andere oppervlakken. 

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en gehydrateerd te blijven om te voorkomen dat je oververhit raakt. En vergeet niet om na elke saunasessie een frisse douche te nemen en je lichaam af te koelen en zweet en vuil weg te spoelen. 

Geniet van je sauna ervaring!

Met dit alles in gedachten, is het natuurlijk tijd om te gaan genieten van jouw ideale sauna-ervaring met de ideale temperatuur. Experimenteer met deze temperaturen totdat je de perfecte combinatie vindt die past bij jouw behoeften en voorkeuren. 

Ontdek je eigen ideale sauna-ervaring en maak er een regelmatige gewoonte van om jezelf lekker te trakteren op een dag ontspanning met Stan Saunabouw. 

Stap lekker die sauna in, ontspan en geniet van de rustgevende warmte.

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken