info@stansaunabouw.nl

Blog.

Afkoelen na de sauna, waarom is dat nodig?

Veel mensen denken bij een saunabezoek aan warmte en ontspanning. Hoewel dit de basis vormt voor iedere sauna-ervaring, is het echter ook belangrijk om na je sauna-sessie weer voldoende af te koelen. Dit artikel legt je precies uit wat de mentale en fysieke voordelen van dit afkoelingsproces zijn. Daarnaast vertellen we je ook over de beste afkoelmethodes die je hiervoor kunt gebruiken en voorzien we je van enkele handige tips. 

Het belang van afkoelen na de sauna

Een intensieve saunasessie zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur gemiddeld met 1,5 graad stijgt. Op het eerste gezicht lijkt deze temperatuurstijging misschien niet zo groot, maar het heeft wel degelijk een grote impact op je lichaam. Het afkoelen van je lichaam na de sauna is daarom van groot belang om je lichaam weer in balans te brengen. Onvoldoende afkoeling na een saunabezoek brengt de volgende risico’s met zich mee:

  • Nazweten: Als je lichaam oververhit is na een saunabezoek zal het zichzelf proberen af te koelen. Hierdoor kan het zijn dat je veel gaat nazweten. Een dergelijke reactie kan leiden tot overmatig vochtverlies. Als je dit vocht niet op tijd weer aanvult, bestaat het risico dat je uitdroogt. Dit kan een gevaar vormen voor je gezondheid doordat het je lichaamsfuncties aantast.
  • Hoofdpijn: De stijging van je lichaamstemperatuur kan leiden tot vasodilatatie, oftewel het verwijden van je bloedvaten. Als je je lichaam niet laat afkoelen, kan dit zorgen voor milde tot ernstige hoofdpijn.
  • Duizeligheid of benauwdheid: Vooral bij abrupte overgangen van de hete sauna naar koudere omgevingen kan je lichaam moeite hebben met aanpassen. Hierdoor kun je je duizelig voelen of een gevoel van benauwdheid ervaren. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties zoals glijpartijen. 

Naast dat het je helpt om bovengenoemde risico’s te vermijden, zorgt een goede afkoeling ook voor de volgende gezondheidsvoordelen: 

  1. Het stabiliseert je bloedsomloop: Door geleidelijk af te koelen, kan je bloedsomloop zich langzaam aanpassen aan de nieuwe temperatuur. Hierdoor kan je de fysieke stress vermijden die vrij komt bij een abrupte temperatuurverandering.
  2. De effectiviteit van je saunasessie wordt verhoogd: Een goede afkoeling zorgt ervoor dat de poriën van je huid zich weer sluiten, nadat ze eerder door de hitte van de sauna zijn geopend. Dit open en dicht gaan van je poriën stimuleert je huid en zorgt ervoor dat deze fris en glad aanvoelt.
  3. Versterkt van je immuunsysteem: Door je lichaamstemperatuur geleidelijk te normaliseren, stimuleert het afkoelproces de productie van witte bloedcellen. Dit verhoogt je weerstand tegen ziektes en infecties.

De psychologische voordelen van afkoelen

Naast deze fysieke voordelen, zorgt afkoelen na de sauna ervoor dat je ook de volgende psychologische voordelen kunt ervaren: 

  • Stressvermindering: De overgang van de warme sauna naar een koelere omgeving zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt, ook wel bekend als het gelukshormoon. Deze stof zorgt ervoor dat je stressniveau daalt en je je gelukkiger voelt.
  • Verbetering van je slaapkwaliteit: Door af te koelen en je lichaam weer in balans te brengen kun je rekenen op een betere slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is van groot belang voor je mentale gezondheid en emotionele balans.
  • Meer helderheid: Na lekker ontspant te hebben in de warme sauna kan je je soms wat duf en sloom voelen. Door na je sauna-sessie je lichaam af te koelen voel je je weer fris en helder, terwijl je tegelijkertijd nog steeds ontspannen bent. 

Verschillende manieren om af te koelen na de sauna

Je kent nu alle voordelen van het afkoelen na de sauna. Om dit zo goed mogelijk te doen, kun je de volgende methoden gebruiken:

1. Buitenlucht

Een wandeling in de frisse buitenlucht vormt de perfecte eerste stap voor je afkoelproces. De koele lucht zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur geleidelijk lager wordt. Het inademen van frisse lucht stimuleert bovendien je longen en verbetert de zuurstoftoevoer in je lichaam. Als je sauna sessie niet zo heet is, kan het afkoelen in de buitenlucht al genoeg zijn om je lichaam weer in balans te brengen. 

2. Koude douche

Als je jezelf nog te warm voelt, is een koude douche is een goede methode om je lichaamstemperatuur verder te verlagen. Het kan helpen om de douchekop eerst op je voeten te richten en dan langzaamaan omhoog te werken. Dit voorkomt de schokreactie die kan optreden bij een te snelle verandering van temperatuur. Als dit geen probleem voor je is, dan kun je ook direct met je gehele lichaam onder de douche stappen. Doe wat goed voelt!

3. Dompelbad

Een dompelbad is een uitstekende manier om snel af te koelen voor mensen die de kou niet schuwen. Het onderdompelen van je lichaam in koud water heeft een positief effect op je zenuwstelsel en verhoogt de productie van endorfine. Hierdoor krijg je een fris en energiek gevoel. Daarnaast is dit ook de meest effectieve methode om je lichaam te koelen. Zorg er echter wel voor dat je niet te lang in het koude water blijft om onderkoeling te voorkomen. 

Afkoelen na sauna

Praktische tips voor een effectief afkoelproces

Gebruik de volgende tips om op de juiste manier af te koelen na je sauna-sessie:

1. Besteed minstens 15 minuten aan het afkoelproces.

Het is van belang om je lichaam voldoende tijd te geven om geleidelijk weer terug te keren naar zijn normale temperatuur. Het is goed om hier zo’n 15 minuten voor te nemen. Dit is de gemiddelde tijd die je lichaam nodig heeft om je bloeddruk en hartslag weer terug te brengen naar hun gebruikelijke niveau. 

2. Bouw je afkoelproces geleidelijk op

Om je lichaam te laten wennen aan de kou, is het aan te raden om stapsgewijs aan je afkoelproces te beginnen. Start dit proces door je lichaam bloot te stellen aan de frisse lucht. Haal diep adem en voel je lichaam langzaam afkoelen. Vervolgens kun je een koude douche nemen om je lichaamstemperatuur verder te verlagen. Als laatste stap kun je het dompelbad in om alle voordelen uit je afkoelingsproces te ervaren. 

3. Drink water voor en na het afkoelen om uitdroging te voorkomen.

Goede hydratatie is van cruciaal belang in het afkoelproces. Door voldoende water te drinken voor en na het afkoelen, compenseer je het vochtverlies van het zweten in de sauna. Door goed gehydrateerd te blijven gedurende het hele proces kun je optimaal genieten van je sauna-ervaring.

Wil je wanneer je maar wilt kunnen genieten van een ontspannende sauna-sessie ? Met onze op maat gemaakte sauna’s brengen wij de luxe van een volledige wellness-ervaring direct bij jou in huis. Je kunt altijd contact met ons opnemen om je wensen te bespreken. Vervolgens komen wij met een op maat gemaakt plan voor jouw droomsauna die binnen enkele weken in je huis kan staan!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken