info@stansaunabouw.nl

Blog.

Zo gebruik je een sauna: alles wat je moet weten

Of je nou een sauna thuis hebt of regelmatig een bezoekje aan een sauna brengt; het blijft altijd een heerlijk en ontspannend punt op de agenda. Daarbij heeft bijna iedereen ook zijn of haar eigen routine als het aankomt op saunagebruik. 

Sommigen gaan vijf keer per week naar de sauna, een ander eens in de twee weken. De een spendeert een kwartiertje in de sauna, de ander een half uur. Wat is nou de beste manier om het optimale uit jouw saunabezoek te halen en alle gezondheidsvoordelen te kunnen oogsten? Dat gaan we haarfijn uitleggen hieronder!

Waarom naar de sauna gaan?

Ondanks de vele voordelen van een regelmatig bezoek aan de sauna, weten sommige mensen nog niet dat er naast een ontspannen gevoel er een groot aantal andere fysieke en mentale voordelen gepaard gaan met deze gewoonte. Zo helpt het onder andere bij het verminderen van stress, het verbetert je huid en haar, en helpt bij het aansterken van je immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het ook nog eens je bloedsomloop en je verbrandt ook nog eens aardig wat calorieën! 

Hoe lang moet je in de sauna zitten?

Uiteraard moet alles met mate, zo ook jouw saunabezoek. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je wel degelijk te lang in de sauna kan zitten. Het blijkt dat na ongeveer 15 minuten in de sauna je eigenlijk alle gezondheidsvoordelen al tot je hebt genomen. Alle tijd die je hierna er nog in spendeert is puur voor je eigen rust. 

Toch moet je in je achterhoofd houden dat je erg veel vocht verliest als je in zo’n warme omgeving zit, en na een langere tijd kun je door dit vochtverlies wel degelijk hoofdpijn krijgen; en het is niet de bedoeling dat je de sauna uit komt gelopen met hoofdpijn natuurlijk!


Wat is de beste routine voor een bezoek aan de sauna?

Wanneer je lekker even de sauna in wilt duiken is het handig om een routine te ontwikkelen om te zorgen dat je altijd even goed van jouw bezoekje kan genieten. Dit begint natuurlijk met een goede voorbereiding!

Een goed begin van jouw sauna bezoek

Als eerste is het handig om te zorgen dat er geen storende factoren optreden wanneer je net lekker in de sauna zit. Daarom is het altijd aangeraden om eerst even een bezoek aan het toilet te brengen, gevolgd door een warme douche. Probeer hier goed alle eventuele huidproducten, chemicaliën en deodorant-resten van je lichaam af te spoelen; dit is wel zo hygiënisch namelijk. Ook niet vergeten om jezelf goed af te drogen: wanneer er te veel vocht nog op jouw lichaam zit wordt het transpireren moeilijker gemaakt, en dit is natuurlijk niet de bedoeling.

Een extra puntje wat je nog zou kunnen hanteren is om een warm voetenbad te nemen voor een paar minuten. Hierdoor wordt jouw lichaam al lichtelijk verwarmd en ook voorbereid op de sauna.

Het optimale uit jouw saunabezoek halen

Wanneer je bent afgespoeld en afgedroogd, kunnen we de sauna in. Uiteraard laten we vanuit het hygiënische oogpunt de badslippers lekker buiten staan, en gaan we met onze handdoek de cabine in. De handdoek is natuurlijk belangrijk voor de hygiëne, maar ook handig om op te zitten in verband met de bankjes die nog weleens flink warm kunnen zijn. Tevens kun je de handdoek gebruiken om jezelf te bedekken, indien je dat prefereert.

De duur van je sauna-sessie kun je het beste tussen de 6 en 15 minuten houden, afhankelijk van hoe vaak je naar de sauna gaat en hoe ervaren je bent. Voor een gelijkmatige opwarming van jouw lichaam is het verstandig om je voeten op dezelfde hoogte te houden als je billen.


Wat te doen wanneer je de sauna uit gaat?

Na een kwartiertje lekker ontspannen in de sauna is het belangrijk om te zorgen dat je jouw lichaam helpt herstellen. Dit doen we door allereerst een koud luchtbad te nemen. Dit is belangrijk omdat jouw longen nu helemaal klaar staan om veel zuurstof op te nemen. Een koud luchtbad kun je nemen door simpelweg even naar een koele ruimte toe te lopen (of buiten) en hier een paar minuten in te staan. Ook hier wordt aangeraden tussen de 5 en 15 minuten.

Wanneer je lekker op adem gekomen bent is het tijd voor een koude douche. Eerst moeten we al het zweet van ons lichaam afspoelen en zorgen dat het lichaam weer een beetje op temperatuur komt. Eenmaal afgespoeld kun je er nog voor kiezen om een koud dompelbad te nemen.

Als je het helemaal goed wilt afsluiten kun je nog even een voetenbad nemen voor een paar minuten. Zorg dat het water ongeveer op lichaamstemperatuur is, dit bevordert het herstel van het lichaam naar de normale temperatuur. Hierna is het tijd om nog even een kwartiertje te rusten en het lichaam weer te voorzien van nieuwe stoffen, dus kun je het beste iets zouts en/of wat zoetigs tot je nemen.

Om het even kort samen te vatten in een checklist:

  • Eerst een bezoekje aan het toilet
  • Een warme douche
  • Een warm voetenbad
  • De sauna in
  • Een koud luchtbad
  • Koud afspoelen
  • Koud dompelbad of een stortdouche
  • Even lekker rusten


Als je deze punten goed hanteert zal je gegarandeerd een heerlijk ontspannen en gezond bezoek aan de sauna brengen, keer op keer. Het is natuurlijk belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en jouw gewoontes hier op afstemmen. Iedereen is anders en iedereen reageert ook anders op een sauna bezoek. Bouw jouw gewoontes geleidelijk aan op en probeer het te ‘fine-tunen’ naar jouw voorkeuren.

Hoe vaak per maand moet ik naar de sauna?

Zoals eerder vermeld is iemands sauna-gedrag een persoonlijke voorkeur en kwestie. Iedereen gaat dan ook met zijn of haar eigen redenen naar de sauna. Voor de een is het enkel ontspannen, de ander doet het om aan te sterken of om te herstellen.

Hoe vaak je naar de sauna moet gaan is wederom een persoonlijke voorkeur. Sommigen gaan twee keer per week en doen twee sessies, terwijl een ander weer drie keer per week gaat en slechts één sessie doet. Simpel gezegd is dit allemaal voor jezelf om aan te voelen waar jij je prettig bij voelt. Het is een gezonde gewoonte, dus als je sessies niet te lang zijn, kun je zo vaak als je wilt naar de sauna gaan.


Een bezoek aan de sauna is voor vele mensen een hoogtepunt op de agenda en brengt ongelooflijk veel voordelen met zich mee. Het is dan ook een fantastische toevoeging aan jouw woning om een stukje wellness in huis te brengen.

Steeds meer mensen in Nederland investeren meer en meer in hun eigen gezondheid en een sauna is een toegankelijke en ontspannen manier om te zorgen dat je jezelf nog eens goed in de watten kan leggen.

Ben jij nou benieuwd wat voor projecten wij hebben neergezet bij onze klanten? Kijk dan eens bij ons door de galerij en lees onze aanbevelingen! Wij bouwen sauna’s op maat voor zowel particulieren als bedrijven, en luisteren altijd nauw naar de wensen van onze klanten. Door deze flexibele en persoonlijke aanpak hebben we dan ook uitsluitend tevreden klanten!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken