info@stansaunabouw.nl

Blog.

Zelf uw sauna bouwen: een complete handleiding

Iedereen kan wel genieten van een bepaalde vorm van luxe in zijn of haar eigen woning. Voor veel mensen is een investering in ontspannende elementen in huis het geld en/of de moeite het meer dan waard. Menigeen kiest dan graag voor een sauna; hier kun je heerlijk in uitzweten en ontstressen en kost ook de wereld niet.

Een leuk do-it-yourself project is dan ook om je eigen sauna te bouwen; maar hoe pak je dit nou het beste aan? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten bij het bouwen van je eigen sauna.

Verschillende soorten sauna’s

Vandaag de dag kennen we een heel scala aan sauna’s uit verschillende delen van de wereld. In principe kun je alle sauna’s onderverdelen in twee categorieën: een droge en een natte sauna. De bekendste sauna’s die tevens ook het vaakst voorkomen zijn Finse sauna’s, infrarood sauna’s en houtgestookte sauna’s. Allebei zijn ze heerlijk om in te zitten, maar de ervaring kan toch anders zijn.

Traditionele sauna’s

Finse sauna’s zijn (vaak) houten ruimtes die een kachel gebruiken om kolen te verwarmen waar vervolgens water op wordt gegooid om stoom te creëren. Infrarood sauna’s gebruiken infrarood licht om warmte direct over te brengen aan de gebruiker. Dit zijn beide voorbeelden van ‘droge sauna’s’.

De temperatuur kan variëren, maar de luchtvochtigheid is lager dan bij andere soorten sauna’s. Finse sauna’s worden vaak afgesteld op een temperatuur tussen de 70 en 100 graden, infrarood sauna’s hangen vaak rond de 40 tot 60 graden celcius.

Houtgestookte sauna’s lijken heel erg op traditionele Finse sauna’s, maar deze gebruiken houtkachels om de kolen te verwarmen. Sommige mensen vinden dat dit bijdraagt aan een rustgevende sfeer en dus ook het ontspannings proces.

Om nog een aantal extra sauna’s op te noemen hebben we natuurlijk ook nog:

  • Stoomsauna
  • Russische sauna
  • Biosauna

Het bouwen van jouw eigen sauna

De meest geliefde en simpele sauna om te bouwen is de traditionele Finse sauna; daarom gaan we hier ook de focus op leggen. Nu we die variabele uit de weg hebben, kunnen we beginnen bij het begin. Hoe bouwen we onze eigen sauna?

Waar wil jij je sauna?

Het is belangrijk om te weten waar je het beste jouw sauna kan plaatsen. Hiervoor is het handig om te weten met hoeveel mensen je de sauna tegelijkertijd verwacht te gebruiken, hoe vaak je deze gaat gebruiken, of je een binnen of buiten sauna wilt en waar je de beste hoeveelheid ruimte hiervoor hebt.

Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, zul je hier al direct een inschatting maken hoe groot je hem wilt hebben, waar je hem wilt plaatsen en kun je naar aanleiding van deze factoren een beslissing maken over wat voor soort materiaal je gaat gebruiken.

Soorten hout om jouw sauna mee te bouwen

De meest voorkomende soorten hout om de sauna mee te bouwen zijn

  • Espenhout
  • Hemlock
  • Fins Grenen
  • Cederhout
  • Redwood
  • Abachi hout

Deze houtsoorten hebben allemaal unieke eigenschappen die ze zo geschikt maken voor het bouwen van een sauna. Vaak wordt er ook een combinatie van verschillende soorten hout toegepast, voor de binnen- en de buitenkant.

Espenhout staat erom bekend dat het goede isolerende eigenschappen heeft en dat het hout lekker koel blijft aanvoelen, zelfs in heel hete sauna’s. Dat maakt dit hout perfect om bijvoorbeeld bankjes van te bouwen. Goede alternatieven hiervoor zijn abachi hout en hemlock hout. (Wij bouwen graag cabines met Hemlock en Espen.)

Zo is cederhout van nature bestendig tegen rot, schimmels en insecten, wat het ook een top keuze maakt om te gebruiken in een vochtige omgeving en plekken waar veel insecten rondhangen. Doe goed je onderzoek welk hout de gewenste eigenschappen heeft die het beste passen bij jouw project. Neem hierbij ook uiteraard jouw budget mee in de overweging, want niet iedere soort hout heeft hetzelfde prijskaartje.

Alle details van een sauna op papier

Zorg dat je een schets, een blauwdruk, een technische tekening of een 3D-model maakt van het gewenste eindproduct. Dit maakt het een stuk makkelijker wanneer je aan de slag gaat met inkopen doen en je materiaal op maat maken. Ook weet je dan goed waar je moet beginnen en kleine details waar je rekening mee kan houd.

Het verwarmen van de sauna

Een ander belangrijk detail hierbij is dat je een kachel wilt die jouw sauna binnen een normale tijd op temperatuur kan krijgen. Hierbij spelen ook weer meerdere factoren mee. Houdt hierbij in je achterhoofd hoe groot jouw sauna wordt, wat het ideale vermogen van jouw saunakachel is en hoe goed je de sauna hebt geïsoleerd. Maak een kleine inschatting van hoe heet je jouw sauna wilt hebben, hoeveel kubieke meters de ruimte is en hoeveel vermogen je hiervoor zou nodig hebben. Het is aangeraden om eerder een te sterke verwarming aan te schaffen dan een te zwakke.

Het isoleren van de sauna

Dit zijn belangrijke aspecten omdat je anders lang moet wachten tot je sauna warm wordt, of hij wordt amper warm of je verspilt al gauw een grote hoeveelheid energie. Let daarom ook goed op wat voor isolatiemateriaal je gaat gebruiken. Populaire opties hiervoor zijn glaswol, kurk en rotswol. Zorg ook dat je een dampscherm installeert zodat je isolatiemateriaal niet nat wordt. Door middel van een goede isolatielaag kun je bakken met geld besparen en wordt jouw sauna nog duurzamer!

Ook moet je niet vergeten om fatsoenlijke ventilatie te installeren. Zo voorkom je dat je sauna gaat stinken of dat de luchtkwaliteit ondraaglijk wordt. Daarbij kun je op deze manier ook de temperatuur nog beter reguleren en is het voor de algemene gezondheid van groot belang.

Nog één kleine tip die je veel frustratie kan besparen: zorg voor een deur die naar buiten opengaat. Het lijkt een minimaal detail maar zal op den duur zeker het gebruik van de sauna gemakkelijker en comfortabeler maken. Al helemaal als je met meerdere mensen erin zit.

Aan de slag met je eigen sauna

Nu je eindelijk op papier hebt staan hoe groot de sauna wordt, waar je hem wilt hebben staan, welk hout je gaat gebruiken en wat voor sauna het gaat worden, is het tijd om te bouwen!

Dit is waar het kaf van de koren wordt gescheiden, maar een goede voorbereiding is al meer dan de helft van het werk. Zorg dat je al je materiaal bij elkaar hebt en ook het juiste gereedschap in huis hebt, dit kan je een heleboel problemen besparen.

Mocht je niet het juiste gereedschap hebben, dan kun je jouw materiaal ook bij een winkel als praxis op maat laten zagen of je vraagt een kennis of je even wat spulletjes mag lenen.

Hou je kop erbij

Omdat je gaat werken met zwaar gereedschap moet je goed opletten bij wat je doet. Dit natuurlijk met de voornaamste reden dat er geen ongelukken gebeuren, maar ook gaat dit helpen bij het neerzetten van een fantastisch eindresultaat!

Een sauna is om te relaxen, dus gebruik zelfs het bouwproces om lekker te ontspannen. Wanneer je gehaast aan het werk gaat is de kans groter dat je details over het hoofd ziet en kleine, onnodige fouten gaat maken. Het is beter om er een weekje of 2 langer over te doen, dan om een krakkemikkige sauna in elkaar te zetten die niet geheel naar behoren functioneert.

Zoals je ziet zijn er een heleboel factoren en variabelen waar je rekening mee moet houden, maar niks is onmogelijk. Zolang je maar goed oplet bij het uitzoeken van je materialen en bij het in elkaar zetten ervan, gaat het in 99% van de gevallen goed. Uiteraard gaat dit wat extra tijd kosten, maar het is een super interessant project om aan te pakken en het eindresultaat is het meer dan waard!

Extra tips voor het bouwen van een sauna

Nou zullen de meesten niet voor hun eerste DIY project kiezen om een sauna te bouwen, dus we gaan er wel een beetje vanuit dat we hier ietwat ervaren klusjesmannen op de pagina hebben.
Een goede manier om te kijken wat er allemaal wel niet mogelijk is bij het bouwen van een sauna is om het af te kijken bij de ervaren rotten in het vak.

In onze galerij hebben wij talloze foto’s van voorgaande projecten die allemaal weer unieke en bijzondere aspecten met zich meebrengen! Ook kun je natuurlijk even kijken wat andere klanten over ons te zeggen hebben bij onze aanbevelingen.

Mocht je nou toch liever het bouwen van de sauna’s aan de professionals over willen laten, kun je altijd even contact met ons opnemen, dan kunnen we samen kijken naar alle mogelijkheden en de beste optie voor jou realiseren. Voor je het weet kun je heerlijk uitzweten in je eigen sauna, waar je nog jaren van kan genieten!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken