info@stansaunabouw.nl

Blog.

Hoe werkt een sauna? Alles wat je moet weten

Young woman relaxing in the sauna

Voor veel mensen is de sauna een belangrijk aspect in hun ontspanning proces. Na het sporten toch nog even snel de sauna of het stoombad induiken is dan ook voor menigeen de norm. Ze worden er heerlijk ontspannen van en voelen zich helemaal fris en relaxed wanneer ze er uit komen. Maar waarom? Hoe werkt zo’n sauna nou precies? En wat voor voordelen heeft een sauna voor het menselijk lichaam? Daar gaan wij in dit artikel samen induiken!

De technieken van een sauna

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er een aantal verschillende soorten sauna’s. De meeste mensen zijn meer dan bekend met de traditionele Finse sauna of de infrarood sauna. Terwijl voor veel mensen het nog steeds gewoon een ‘sauna’ is, zit er wel degelijk verschil in de ervaringen van deze sauna’s en de werking ervan. Ze distribueren namelijk hitte op totaal andere wijze.

Om een beeld te scheppen bij wat voor sauna’s er ondertussen gebruikt worden wereldwijd hebben wij ze eventjes op een rijtje gezet:

  • Traditionele Finse sauna
  • Infrarood sauna
  • Stoomsauna
  • Biosauna
  • Banya (of Russische sauna)
  • Inipi (of zweethut)

Hoewel het principe natuurlijk hetzelfde blijft, lekker ontspannen in een hele warme omgeving, is de manier van werking toch anders in bijna alle gevallen. Hieronder zullen we een aantal technieken van sauna’s even uitleggen. Om te beginnen bij de populairste soorten natuurlijk!


Hoe werkt de traditionele Finse sauna?

Deze vorm van de sauna is wereldwijd een van de meest geliefde. De traditionele Finse sauna staat erom bekend dat een kachel een bak met stenen verhit, waar vervolgens water overheen gegoten wordt om een walm van stoom te creëren. In deze sauna wordt de warmte overgedragen door middel van hete lucht. De temperaturen in deze sauna’s worden vaak tussen de 70 en 100 graden Celsius gehouden. In dit type sauna’s hangt de luchtvochtigheid rond de 10 tot 30%.

De werking van een infrarood sauna

Een infraroodsauna is ook heerlijk om even in te ontspannen. Toch is de techniek achter deze sauna een wereld van verschil in vergelijking met zijn Finse tegenhanger. Een infraroodsauna maakt gebruik van infrarood lampen die warmte uitstralen via licht, wat direct inwerkt op de huid en spieren van de mensen die erin zitten. Hier wordt dus geen gebruikgemaakt van een tussenmedium (zoals bijvoorbeeld lucht). In dit soort sauna’s blijft de temperatuur vaak rond de 40 tot 60 graden Celsius, omdat deze vorm van directe hitte gauw wat intenser aanvoelt. 

Hoe werkt een stoomsauna?

Een andere vorm van een sauna is een stoom sauna (of stoombad/stoomcabine). Normaal gesproken heeft een sauna een lage luchtvochtigheid, daarentegen heeft een stoomcabine een luchtvochtigheid van vaak wel 100%! Daarom valt deze ook niet onder het kopje ‘droge sauna’, zoals infrarood sauna’s en finse sauna’s. 

Deze cabines worden vaak uit tegels of kunststof gemaakt, omdat dit soort luchtvochtigheid funest is voor veel soorten hout. In deze cabines wordt de warmte naar binnen gebracht door hete stoom, waar de ruimte vervolgens mee wordt gevuld. In stoomsauna’s wordt de temperatuur vaak rond de 44 à 45 graden Celsius gehouden.

Wat is een biosauna en hoe werkt deze?

Een biosauna is een beetje een combinatie van een droge en een natte sauna. Hier wordt de warmte van een Finse sauna gecombineerd met de luchtvochtigheid van een stoomcabine. Hierdoor wordt een wat zachter klimaat gecreëerd.

Dit houdt in dat je een wat gematigde temperatuur hebt in vergelijking met een Finse sauna, en wat hogere luchtvochtigheid dan in een Finse sauna. Vaak hangt de temperatuur in deze cabines rond 45 tot 60 graden Celsius en de luchtvochtigheid rond de 40 en 60%. Deze sauna neemt de laatste jaren flink toe in populariteit.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een sauna?

Afgezien van het feit dat je heerlijk ontspannen de sauna uit komt gelopen, bieden deze ook nog een scala aan interessante voordelen. Ook heeft iedere sauna wel zijn eigen specifieke voordeel ten opzichte van een ander. 

Een belangrijk punt om in overweging te nemen hierbij is dat de ervaring van verschillende mensen bij verschillende sauna’s natuurlijk anders zijn en dat niet iedereen dezelfde sauna het fijnst vindt. Daarom raden wij jou aan om verschillende soorten sauna’s te testen voordat je besluit om er eentje bij jou thuis te laten installeren!

Sauna helpt bij de ademhaling

Het warme klimaat van een sauna kan goed helpen bij mensen met ademhalingsproblemen. Het opent de luchtwegen waardoor je gauw minder benauwd raakt. Dit komt omdat de warmte de spieren die rondom de bronchiën zitten, ontspant, waardoor de bronchiën zich weer iets kunnen uitzetten. Dit zal ook resulteren in een versoepelde afvoer van overtollig slijm. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen met astma of bronchitis graag regelmatig een bezoekje aan de sauna brengen!

Sauna helpt bij bloedcirculatie en weerstand

De warmte in een sauna helpt ook bij het uitzetten van je bloedvaten, waardoor bloed makkelijker door je lichaam wordt gepompt. Dit heeft ook op de lange termijn weer vele voordelen. 

Als je hier het maximale uit wilt halen moet je na het nemen van je sauna even een koude (stort)douche nemen of in een koud bad springen. Door het temperatuur contrast worden je bloedvaten getraind en behoud je het effect van de sauna nog langer. Daarbij komt ook nog eens kijken dat een betere bloedsomloop resulteert in een verhoogde weerstand!

Effecten van sauna op spier- en gewrichtspijn

Ook spier- en gewrichtspijn kunnen verlicht of verholpen worden door regelmatig de sauna te bezoeken. De warmte van de sauna en de verwijding van de bloedvaten zorgen voor een verbeterde bloedsomloop, wat dus ook naar de spieren en gewrichten gaat. Dit zorgt op zijn beurt weer voor ontspanning in de spieren en vermindert stijfheid.

Daarbij kan een saunabezoek ook een endorfine uitbraak in jouw hersenen stimuleren. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller die wij zelf kunnen vrijgeven. Naast het stillen van pijn kan endorfine tevens het gevoel van comfort en welzijn verhogen.

Een mooie huid door de sauna

Nog een leuk extra voordeel van regelmatig de sauna bezoeken is dat je huid ook nog eens verbetert door een goed potje zweten. Door de warmte openen de poriën zich, waardoor jij extra gaat zweten. Hierdoor kan het zweet ook vuil, vet en onzuiverheden gemakkelijk afvoeren waardoor jouw huid weer lekker fris en schoon wordt.

Daarbij helpt het ook nog bij de hydratatie van de huid. Uiteraard verlies je veel vocht als je even aan het zweten bent, maar als je na het bezoeken van de sauna voldoende water drinkt om je reserves mee aan te vullen, zal je huid er na een paar bezoekjes ook al een stuk gezonder en vitaler uitzien! Regelmatig naar de sauna gaan kan ook aandoeningen als eczeem helpen. 

Het is wel belangrijk om te onthouden dat hoewel sauna bezoekjes gigantisch veel voordelen met zich mee kunnen brengen, het geen alternatief is voor medische behandelingen. Daarom raden wij altijd aan om een sauna als extra ‘self-care’ te gebruiken en om lekker van te genieten, maar voor chronische problemen kun je het beste terecht bij een medisch specialist.
Zoals je waarschijnlijk nu wel door hebt, is de ene sauna de andere niet. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen met betrekking tot hun ervaring, temperatuur en luchtvochtigheid. Het is dan ook zeker aan te raden om verschillende sauna’s uit te proberen om zo vast te stellen welke sauna het beste bij jou past.

Een infraroodsauna voor gewrichtsklachten

Veel mensen met spier en gewrichtsklachten beweren dat de infrarood sauna het beste bij hen past, terwijl mensen die veel problemen hebben met vastzittend slijm graag een stoomcabine induiken. Het is een persoonlijke kwestie die je het beste zelf even kan uittesten, maar het belangrijkste is dat je het fijn vindt om in deze sauna te zitten. Alle eventuele gezondheidsvoordelen zijn simpelweg mooi meegenomen!

Mocht je nou aan het overwegen zijn of je zelf ook graag een sauna in huis zou willen hebben, dan kun je het beste even contact met ons opnemen en praten met een van onze experts, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken en zo komen we tot de beste optie voor bij jou thuis! Toch nog even wat meer weten over ons? Ook die informatie kun je bij ons op de website vinden! Voor je het weet kun je lekker genieten van je geheel eigen sauna, wanneer jij maar wilt.

Lees ook eens even de aanbevelingen van voorgaande klanten door om een beeld te krijgen hoe wij te werk gaan. Tevens kun je in onze galerij zien wat voor projecten wij al hebben afgeleverd bij zowel particulieren als bij bedrijven. Wij kunnen sauna’s op maat ontwerpen en installeren voor iedereen!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken