info@stansaunabouw.nl

Blog.

Energieverbruik sauna: Hoeveel energie verbruikt een sauna?

Een sauna in je huis is een fantastische investering in je eigen welzijn en je woning, dat is een algemeen bekend feit. Toch is het installeren van je sauna niet het enige waar je op moet letten bij het totale kostenplaatje. Uiteraard kost een sauna natuurlijk een beetje energie om warm te worden, en wij krijgen dan ook regelmatig de vraag wat dit aan het einde van de maand nou mag kosten in totaal. Om hier iets meer duidelijkheid over te geven hebben wij even een paar aspecten op een rijtje gezet zodat jij weet hoeveel energie jouw sauna mag kosten!

Het installeren van een sauna

Bij het aanschaffen en installeren van een sauna kun jij al veel beslissingen maken die invloed zullen hebben op jouw gemiddelde energieverbruik. Daarom raden wij altijd aan om even goed in overleg te gaan met een ervaringsdeskundige die jou goed op weg kan helpen bij het maken van de juiste keuzes die jouw sauna duurzamer zullen maken.

Een paar belangrijke punten waar je op wilt letten om jouw sauna zuiniger te maken zijn:

  • Isolatie
  • Het type sauna
  • Het type kachel
  • Verlichting
  • Ventilatie
  • Constructie

Sommige dingen zullen wellicht vanzelfsprekend zijn, maar wij laten niets aan het lot over, en zullen toch even toelichten waarom deze aspecten zo belangrijk zijn. Al helemaal voor bedrijven die een sauna regelmatig en voor langere tijd aan hebben staan, kan dit aan het einde van de maand een flink bedrag besparen!

Isolatie van jouw sauna

Dit is misschien wel het belangrijkste punt op de lijst. De isolatie van jouw sauna zorgt ervoor dat alle warmte die wordt gecreëerd ook daadwerkelijk in jouw saunacabine blijft hangen. Zonder isolatiemateriaal stroomt alle warmte zo door de houten afwerking namelijk zo weer naar buiten. Het spreekt dan ook voor zich dat dit jouw kostenplaatje snel zal opjagen. Door goed na te denken over wat voor soort materiaal je gaat gebruiken hiervoor en een weloverwogen keuze te maken kun je jouw energierekening een flink tandje terugschroeven.

Het type sauna

Niet iedere sauna is hetzelfde natuurlijk. Zo heb je ‘droge’ en ‘natte’ sauna’s, en zelfs daartussen heb je weer een aantal verschillen. De ene sauna zal de cabine verwarmen door middel van kolen die verwarmd worden door een kachel, waar een andere sauna infrarood lampen of stoom zal gebruiken om de energie over te brengen. Dit betekent dus ook dat er verschillende technieken worden toegepast, en dus ook een ander rendement met zich meebrengt als het aankomt op energieverbruik. Tevens kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een combi-cabine te laten installeren, zo heb je altijd nog zelf de keuze tussen verschillende technieken.

Het type kachel dat jouw sauna verwarmd

Vanzelfsprekend maakt het type kachel ook een groot verschil aan het einde van de rit. Door de jaren heen ontwikkelt de techniek achter deze kachels drastisch, wat betekent dat ze telkens weer zuiniger worden. Wat kachels van 10kW vandaag de dag kunnen genereren aan warmte, was 20 jaar geleden haast onmogelijk. Bij het kiezen van een kachel kun je het beste letten op hoe groot jouw cabine is, hoe snel deze warm moet worden en hoe warm je hem wilt hebben.

Als je het jezelf makkelijk wilt maken kun je uiteraard het beste even in gesprek gaan met een van onze experts, die kunnen je haarfijn uitleggen waarom wij met de gekozen kachels te werk gaan.

Verlichting in jouw sauna

Dit lijkt misschien een klein detail, maar ook hier kun je bewuste keuzes maken om te zorgen dat jouw sauna zo duurzaam mogelijk wordt. Als jij je sauna met enkel gloeilampen gaat verlichten kun je er donder op zeggen dat je dat wel in je portemonnee gaat voelen aan het einde van de maand.

Hier kun je dus ook het beste kiezen voor energiezuinige LED-lampen, die dezelfde hoeveelheid licht kunnen genereren maar slechts een fractie van de energie verbruiken. Tevens kun je vandaag de dag ook nog eens makkelijk LED-lampen op de kop tikken die jou ook nog eens de mogelijkheid bieden om de kleur en intensiteit van het licht aan te passen, waardoor je jouw sauna-ervaring helemaal eigen kan maken!

De juiste ventilatie in jouw sauna

Hier staan niet veel mensen bij stil, maar een goede ventilatie kan veel betekenen voor jouw sauna. Met een slechte ventilatie zul je jouw sauna een stuk vaker moeten schoonmaken, er zal sneller een vieze, muffe geur rondhangen, en het heeft ook nog eens invloed op het energieverbruik!

Een goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat alle warmte die gecreëerd wordt door jouw kachel of infrarood lampen gelijkmatig wordt verdeeld door jouw cabine, waardoor deze sneller op de gewenste temperatuur komt. Zo hoef je ook niet de kachel langer te laten verwarmen dan nodig.

De constructie van jouw sauna

Uiteraard speelt de constructie van jouw sauna een gigantische rol in dit hele traject. Wanneer een sauna niet goed in elkaar zit, kunnen er makkelijk kieren in zitten waar de warmte snel door zal ontsnappen. Ook kan het voorkomen dat mensen een veel te grote sauna laten installeren waar niet alle ruimte (optimaal) benut wordt, maar deze zal toch in zijn volledigheid verwarmd moeten worden; wat uiteraard weer meer energie (en tijd) gaat kosten.

Reken daarom goed uit met hoeveel personen je van plan bent om deze sauna tegelijkertijd te gebruiken en maak een inschatting hoeveel kubieke meters je hiervoor nodig denkt te hebben om zo min mogelijk energie, ruimte en geld te verspillen.

Het totale kostenplaatje van een sauna

Zoals je ziet zijn hier aardig wat variabelen die een rol spelen in hoeveel je uiteindelijk per maand kwijt bent aan energiekosten voor een sauna. Om het rekensommetje ietwat te vereenvoudigen gaan we er vanuit dat de sauna vakkundig in elkaar is gezet en dat er goed is gelet op de isolatie.Hou natuurlijk wel in gedachten dat ook jouw energieleverancier hier een grote rol speelt met hoeveel je betaalt per kilowatt. 

De rekensom voor het energieverbruik van een sauna

Een doorsnee finse sauna voor 2 personen heeft vaak een 6 tot 8 kW kachel geïnstalleerd, dus wij hanteren voor deze rekensom een kachel van 7kW. De gemiddelde energieprijs in 2023 is €0,40 kWh. Laten we aannemen dat we twee keer per week de sauna een uurtje gebruiken en hem hiervoor ook zullen moeten opwarmen; wat ongeveer een halfuur tot een uur kan duren (wij nemen aan dat het een half uur duurt.).

Dit brengt ons tot een totaal verbruik per week van 21 kW. Dit maal vier, brengt ons op 84 kW per maand. Dit zal, met de gemiddelde energieprijs van 2023 (€0,40), uitkomen op een totaalprijs van €33,60 per maand.

Overige aspecten om op te letten bij jouw sauna

Zoals voorheen vermeld zijn er gigantisch veel verschillende factoren die een rol spelen bij het kostenplaatje van jouw sauna. Let er goed op dat je duurzaam materiaal gebruikt zodat je sauna zo lang mogelijk en zo efficiënt mogelijk blijft functioneren.

Nog een kleine tip om te zorgen dat je niet te veel energie verbruikt is om een thermostaat en timer te installeren, hierdoor weet je precies wanneer jouw sauna op de gewenste temperatuur is en staat je sauna niet langer aan dan nodig. Tevens is het goed onderhouden van jouw sauna, door hem regelmatig schoon te maken bijvoorbeeld, erg belangrijk om te zorgen dat deze zo lang mogelijk mee gaat!

Jouw sauna op groene energie

Dit is natuurlijk helemaal een fantastische optie om jouw sauna extra duurzaam te maken! Vooral met sauna’s die buiten zijn geïnstalleerd kun je eenvoudig zonnepanelen laten installeren die de energierekening van de sauna goed kunnen drukken.

Tevens kun je het overschot van deze opgewekte energie dan weer terugleveren aan het net om nog een paar extra centjes te besparen binnen het huishouden. Vooral voor bedrijven die al zonnepanelen hebben geïnstalleerd kan dit een fantastische optie zijn.

Met alle variabelen die hierin meespelen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Daarom raden wij altijd aan om even met ons in gesprek te gaan over alle opties en mogelijkheden, om zo samen tot de meest geschikte oplossing voor jou te komen!

Met onze jarenlange ervaring hebben wij ondertussen wel een flink arsenaal aan kennis opgebouwd als het aankomt op sauna’s ontwerpen, bouwen en installeren. Uiteraard doen wij ook alles op het gebied van maatwerk en denken wij graag mee bij alle verschillende problemen en obstakels die op jouw pad komen!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken