info@stansaunabouw.nl

Blog.

Alles wat je moet weten over sauna kachels

Net zoals een auto afhankelijk is van zijn motor, vormt de kachel het kloppende hart van elke sauna. Het kiezen van de juiste saunakachel is daarom essentieel voor de optimale sauna-ervaring. In deze blogpost delen we alle belangrijke informatie over dit onderwerp. Ben je klaar om meer te ontdekken over deze cruciale apparaten? Laten we dan samen verkennen wat saunakachels zo uniek maakt!

Wat is een saunakachel?

Saunakachels zijn ontworpen om intense hitte te genereren. Deze hitte wordt gebruikt om de saunastenen te verwarmen. Eenmaal verhit stralen deze stenen warmte uit die de sauna zijn kenmerkende droge lucht en hitte geeft. In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de basisfuncties van saunakachels en welke soorten er zijn. Dit zal je helpen om een beter begrip te krijgen van hoe saunakachels werken en welke soort het beste past bij jouw behoeften.

Soorten saunakachels

Het type saunakachel dat je kiest heeft een grote invloed op je sauna-ervaring. Er zijn verschillende soorten saunakachels, elk met hun unieke kenmerken en voordelen. In deze sectie verkennen we de drie populairste soorten: elektrische saunakachels, houtgestookte saunakachels en combi saunakachels. Door de voordelen en nadelen van elk type te kennen kun je een weloverwogen keuze maken die het beste past bij jouw voorkeuren. 

Elektrische saunakachels

Elektrische saunakachels zijn geliefd vanwege hun gebruiksgemak en efficiëntie. Ze werken door elektrische weerstandselementen te gebruiken om de saunastenen te verhitten. Deze kachels zijn vaak uitgerust met een thermostaat en een timer voor eenvoudige temperatuurregeling. Ze zijn bovendien ideaal voor kleinere ruimtes en vereisen geen complexe installatie, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor thuisgebruik of kleinere spa’s.

Voordelen:

 • Gemakkelijke installatie en onderhoud.
 • Snelle opwarmtijd en nauwkeurige temperatuurregeling.
 • Veilig en schoon in gebruik, zonder rook of as.

Nadelen:

 • Hogere operationele kosten door elektriciteitsverbruik.
 • Afhankelijkheid van elektriciteit

Houtgestookte saunakachels

Houtgestookte saunakachels geven je een traditionele sauna-ervaring. Ze gebruiken hout als brandstof om de stenen te verwarmen. Deze kachels vereisen een schoorsteen voor rookafvoer en bieden een authentieke sfeer met het knisperende geluid van brandend hout.

Voordelen:

 • Creëert een authentieke en traditionele sauna-ervaring.
 • Werkt zonder elektriciteit, wat handig is in afgelegen gebieden.
 • Langdurige warmteafgifte, ideaal voor lange saunasessies.

Nadelen:

 • Vereist regelmatig onderhoud en schoonmaak.
 • Installatie kan complex zijn vanwege de noodzaak van een schoorsteen.
 • Het opwarmen duurt langer dan bij elektrische kachels.

Combi saunakachels

Een combi saunakachel combineert de functionaliteit van een elektrische kachel met de mogelijkheid om stoom te genereren. Deze kachels hebben vaak een ingebouwd waterreservoir of een aansluiting voor een externe stoomgenerator. Ze zijn perfect wanneer je zowel een droge als een vochtige sauna-ervaring wil creëren.

Voordelen:

 • Biedt zowel droge als vochtige sauna-ervaringen.
 • Precieze temperatuur- en vochtigheidscontrole.
 • Ideaal voor therapeutische en ontspannende saunasessies.

Nadelen:

 • Kan duurder zijn in aanschaf en installatie.
 • Vereist meer onderhoud vanwege de extra functies.
 • Afhankelijk van elektriciteit voor werking.

Al met al hangt de keuze van je saunakachel af van je persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte die je hebt en je sauna-gewoonten. Elektrische kachels zijn efficiënt en gebruiksvriendelijk, houtgestookte kachels bieden een traditionele ervaring, en combi kachels bieden veelzijdigheid met zowel droge als vochtige opties. 

Hoe kies je de juiste saunakachel?

Bij het kiezen van een saunakachel komt meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Hier zijn enkele essentiële tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

 1. Grootte en capaciteit van de sauna: De grootte van je sauna is een bepalende factor bij het kiezen van een kachel. Een kachel met onvoldoende vermogen zal moeite hebben om de ruimte effectief te verwarmen, terwijl een te krachtige kachel energieverspilling en overmatige hitte kan veroorzaken.
 1. Persoonlijke voorkeuren en budget: Je persoonlijke voorkeur speelt een grote rol: ben je op zoek naar de traditionele charme van een houtgestookte kachel of juist de moderne efficiëntie van een elektrische kachel? Ook is het belangrijk om duidelijk je budget te bepalen. Houd hiervoor rekening met zowel de aanschafkosten van de kachel als de operationele kosten.

Bij het kiezen van je ideale saunakachel is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen prestaties, esthetiek en kosten. Door zorgvuldig je behoeften te overwegen kun je een kachel vinden die perfect bij jouw sauna past.

Installatie en onderhoud

De installatie en het onderhoud van je saunakachel zijn cruciaal voor een veilige en plezierige sauna-ervaring. Een correcte installatie zorgt voor optimale veiligheid, terwijl goed onderhoud de levensduur van je kachel kan verlengen. 

Installatie van de saunakachel

De installatieprocedures variëren afhankelijk van het type kachel. Elektrische kachels vereisen professionele elektrische aansluitingen, terwijl houtgestookte kachels een goed ontworpen rookafvoersysteem nodig hebben. Zorg ervoor dat de kachel correct is geplaatst om oververhitting en veiligheidsrisico’s te voorkomen.

Onderhoud van de saunakachel

Regelmatig onderhoud is essentieel om je saunakachel in topconditie te houden. Dit omvat het reinigen van de kachel en het controleren van elektrische aansluitingen. In het geval van houtgestookte kachels betekent dit ook het schoonmaken van het rookkanaal. Het is daarnaast ook belangrijk om eventuele slijtage op tijd te identificeren en te repareren.

Door je saunakachel correct te laten installeren en te onderhouden kan je langdurig en veilig genieten van je sauna. 

Veiligheid en regelgeving

Veiligheid is de hoogste prioriteit bij het gebruik van saunakachels. Het is daarom van belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen en op de hoogte te zijn van de geldende regelgeving en normen.

 • Veiligheidsmaatregelen: Het naleven van veiligheidsrichtlijnen, zoals voldoende afstand houden van brandbare materialen en het regelmatig controleren van de kachel op defecten is essentieel. Zorg ervoor dat je altijd de instructies van de fabrikant volgt voor een veilig gebruik.
 • Regelgeving en normen: Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen met betrekking tot saunakachels. Deze kunnen variëren afhankelijk van je locatie en het type kachel dat je gebruikt.

Door deze veiligheidsmaatregelen en regelgeving te volgen zorg je ervoor dat je sauna niet alleen een ontspannende, maar ook een veilige plek is. Regelmatige inspecties en onderhoud door professionals kunnen helpen om je saunakachel veilig en efficiënt te houden.

Innovaties en trends in saunakachels

De wereld van saunakachels is voortdurend in beweging, met innovaties en trends die de sauna-ervaring steeds verder verbeteren. Hieronder nemen we de nieuwste ontwikkelingen in deze sector met je door: 

 • Nieuwe technologieën in saunakachels: Recente technologische vooruitgang heeft geleid tot saunakachels die slimmer en efficiënter werken. Denk bijvoorbeeld aan kachels met geïntegreerde WiFi, waarmee je de temperatuur en de duur van je saunasessie vanaf je smartphone kunt regelen. Deze slimme kachels kunnen zich ook automatisch aanpassen aan je voorkeuren, waardoor je kunt genieten van een gepersonaliseerde sauna-ervaring.
 • Duurzaamheid en efficiëntie: Er is een groeiende trend naar duurzamere saunakachels. Nieuwe saunakachels zijn ontworpen om minder energie te verbruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Er zijn ook modellen die alternatieve energiebronnen gebruiken zoals zonne-energie, wat bijdraagt aan een lagere ecologische voetafdruk.
 • Geavanceerde materialen: De ontwikkeling van nieuwe materialen heeft geleid tot saunakachels die sneller opwarmen en de warmte langer vasthouden. Materialen zoals geavanceerde keramiek en speciale legeringen zorgen voor een gelijkmatigere warmteverdeling en een verbeterde efficiëntie van de kachel. Dit verhoogt de levensduur van je saunakachel en verbetert je algehele sauna-ervaring.

Deze innovaties in saunakachels beloven een toekomst waarin sauna’s nog aangenamer, energiezuiniger en gebruiksvriendelijker zijn. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Bij het kiezen van een saunakachel komen veel vragen kijken. In deze sectie gaan we op enkele van de meest gestelde vragen in: 

1. Hoe kies ik de juiste saunakachel voor mijn sauna?

De keuze hangt af van de grootte van je sauna, je persoonlijke voorkeuren en je budget. Het is belangrijk om de capaciteit van de kachel in acht te nemen in relatie tot de grootte van je sauna. Denk ook aan het type verwarming dat je verkiest, bijvoorbeeld elektrisch of houtgestookt.

2. Hoe vaak moet ik mijn saunakachel onderhouden?

Het beste is om je saunakachel regelmatig te onderhouden. Voor elektrische kachels omvat dit het controleren van de elektrische aansluitingen en het reinigen van de kachel. Voor houtgestookte kachels moet je regelmatig de as verwijderen en het rookkanaal schoonmaken. Door deze acties te ondernemen kun je rekenen op een veilige en efficiënte werking van je saunakachel.

3. Zijn er speciale veiligheidsmaatregelen die ik moet nemen?

Ja, zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt van brandbare materialen en volg altijd de instructies op van de fabrikant. Regelmatige inspecties door een professional zijn ook aan te bevelen. Dit helpt je om potentiële risico’s te minimaliseren en zorgt voor de beste sauna-ervaring.

Heb je nog meer vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen  je graag verder met je saunakachel-gerelateerde vragen.

Conclusie

In deze blogpost hebben we een diepe duik genomen in de wereld van saunakachels, van hun diverse soorten tot de nieuwste innovaties. Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken voor de saunakachel die het beste bij jou past.

Als je verder denkt dan alleen de kachel en droomt van een complete sauna-ervaring in je eigen huis, dan staan wij voor je klaar. Wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van op maat gemaakte sauna’s, waarmee je een volledige wellness-ervaring in je eigen woning creëert. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en wie weet geniet jij binnenkort van jouw persoonlijke, op maat gemaakte sauna!

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken