Blog.

Zwanger en naar de sauna, alles wat je moet weten 

Ben je zwanger, maar wil je toch een lekker dagje naar de sauna? In deze blogpost vertellen we meer over of dit kan of niet, of er verschillende sauna’s zijn waar je wel en niet in kan en of het ligt aan hoelang je al zwanger bent. 

Veilig of niet?

Het kan heel fijn zijn om lekker een dagje naar de sauna te gaan, ook als je zwanger bent. Waarschijnlijk vraag je je af of dit wel veilig is en of het geen kwaad kan voor je ongeboren baby. 

Er zijn verschillende meningen over naar de sauna gaan als je zwanger bent. Een aantal wetenschappers zegt dat je het beste weg moet blijven bij de sauna. Ze vertellen dat je baby een grotere kans zou hebben op afwijkingen in zijn/haar zenuwstelsel, omdat je lichaamstemperatuur hoog oploopt.

Wat recentere onderzoeken vertellen echter iets totaal anders, deze stellen namelijk dat een saunabezoek in bepaalde periodes van je zwangerschap helemaal geen kwaad kan, mits je natuurlijk gezond bent en een normale zwangerschap hebt. 

Eerste trimester

In het eerste trimester van je zwangerschap kun je beter niet naar de sauna gaan. Tussen de 3e en de 15e week is je baby het gevoeligst voor de ontwikkelingen van afwijkingen door invloeden van buitenaf. 

Als je dan naar de sauna gaat en je lichaamstemperatuur verhoogt, brengt dit wel risico’s met zich mee, dit kan zelfs leiden tot een miskraam of afwijkingen aan de hersenen of het hartje van de baby. 

Geen vaste bezoeker

Ben je geen vaste bezoeker van de sauna, dan wordt het sowieso afgeraden om naar de sauna te gaan tijdens je zwangerschap. Je lichaam is er namelijk niet aan gewend. 

Ben je dus nog nooit in een sauna geweest, maar heb je wel behoefte aan ontspanning. Overweeg dan eens een andere manier, neem bijvoorbeeld een lekkere massage of probeer zwangerschapsyoga. 

Sauna en zwanger zijn

Als je toch besluit om naar de sauna te gaan, is het handig om het een en ander te weten over je lichaam en wat de sauna op dat moment met je doet.

Lichaamstemperatuur

Als je naar de sauna gaat dan stijgt je lichaamstemperatuur. Je normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37,4 graden. Dit mag nog weer ongeveer 1,5 graden boven je eigen lichaamstemperatuur komen, zonder dat hierdoor de baby in gevaar komt. 

Het voelt soms in de sauna alsof je lichaam het kookpunt bereikt, maar dit valt reuze mee. Voordat jouw lichaamstemperatuur boven de 38,9 graden is, ben jij de sauna al uit omdat je het niet prettig vindt. Als je ongeveer 10 minuten maximaal in de sauna blijft, is het wel goed. Je lichaamstemperatuur stijgt dan niet meer dan een graad. 

Bloedsomloop

Als jouw lichaam opwarmt, worden je bloedvaten wijder en daalt je bloeddruk. Je lichaam doet natuurlijk ook de bloedvoorziening voor je baby en als de bloedvaten verwijden, gaat er relatief minder bloed naar je hoofd, zo kan je sneller last krijgen van duizeligheid en flauwvallen. 

Hartslag

Je hartslag gaat omhoog, als je lichaam opwarmt. Dus ook de hartslag van je baby gaat omhoog. Dit is helemaal niet erg, het is vergelijkbaar met lichamelijke inspanning. Bijvoorbeeld een stukje fietsen of traplopen. 

Voordelen van zwanger zijn in de sauna

Terwijl sommige vrouwen ervoor kiezen om de sauna volledig te vermijden tijdens de zwangerschap, zijn er anderen die genieten van de voordelen van een ontspannen saunabezoek. We zullen er een aantal opnoemen:

  1. Stressvermindering: Zwangerschap kan een stressvolle periode zijn, en de sauna kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en te ontspannen.
  2. Verbeterde circulatie: De hitte van de sauna kan de bloedcirculatie verbeteren, wat kan helpen bij het verminderen van zwellingen en het bevorderen van een gezonde bloeddruk.
  3. Verbeterde slaap: Veel zwangere vrouwen ervaren slaapproblemen, en een saunabezoek kan helpen om ontspanning te bevorderen en een betere nachtrust te geven.

Een veilig dagje sauna tijdens je zwangerschap

Als je besluit om naar de sauna te gaan, zijn hier enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen waar je aan moet denken: 

  1. Overleg met je arts

Voordat je naar de sauna gaat, is het altijd verstandig om met je arts te overleggen. Ze kunnen je individuele gezondheidstoestand beoordelen en aanbevelingen doen op basis van je medische geschiedenis. 

  1. Ga minder lang

Houd je sauna sessies kort, bij voorkeur niet langer dan 10 tot 15 minuten per keer. Ga zsm uit de sauna als je je niet goed voelt of tekenen van oververhitting ervaart.

  1. Gehydrateerd blijven
  1. Intense hitte vermijden

Kies voor lagere temperaturen en vermijd de heetste gedeelten van de sauna, zoals de bovenste banken in de cabine. Zoek een comfortabele plek uit waar je kunt ontspannen zonder jezelf bloot te stellen aan extreme hitte.

  1. Luister naar je lichaam

wees alert op de signalen die je lichaam je geeft en neem rust als dat nodig is. Als je je duizelig of ongemakkelijk voelt, verlaat dan direct de sauna en koel af. 

Alternatieven voor de sauna

als je toch liever niet het risico neemt met de sauna tijdens je zwangerschap, zijn er genoeg alternatieven die ook zorgen voor rust en ontspanning

Zwemmen

Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging en kan helpen om stress te verminderen zonder het risico op oververhitting. 

Yoga

Zwangerschapsyoga biedt een veilige en effectieve manier om te ontspannen en tegelijkertijd je lichaam voor te bereiden op de bevalling.

Massage

Een massage kan helpen om spanning en stress te verlichten en is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap.

Hoewel een saunabezoek tijdens de zwangerschap over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij matig gebruik, zijn er belangrijke voorzorgsmaatregelen waar je aan moet denken om het risico te verminderen. 

Het is altijd het beste om naar je arts te gaan en met hem/haar te overleggen over het besluit om naar de sauna te gaan. Luister naar je lichaam en wees alert op tekenen van oververhitting of als je je ongemakkelijk voelt.

Als je twijfelt, zijn er genoeg alternatieve manieren om te ontspannen en rust te nemen en van je zwangerschap te genieten zonder de sauna te hoeven gebruiken. 

Stan Saunabouw

De saunablog

Onze jarenlange kennis en ervaring met het bouwen van sauna’s delen we graag met je. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over dit onderwerp.

Favorieten

Informatie

Galerij

Bekijk eerdere projecten

Ontdekken